Alergia pokarmowa ad 6

Zwiększonej tolerancji towarzyszyły obniżone poziomy IgE po 12. 18 miesiącach i znacząco zwiększone IgG4. Należy zauważyć, że niepożądane reakcje podczas OIT są dość powszechne. Prawie połowa aktywnych dawek jest związana z objawami, które wahały się od łagodnych miejscowych reakcji do ogólnoustrojowych reakcji wymagających epinefryny (80, 81). W raporcie z badania OIT z orzechami ziemnymi podano, że 3,5% dawek domowych było związanych z działaniami niepożądanymi, a adrenalina była wymagana w przypadku trzech z siedmiu opisanych reakcji (82). Podobny raport dotyczący 15 pacjentów z mlekiem OIT wykazał, że sześć reakcji (u czterech osób) z dawkami domowymi wymagało leczenia epinefryną (83). Działania niepożądane z OIT są powszechne, zmienne i nieprzewidywalne. Immunoterapia podjęzykowa (SLIT) jest inną potencjalną drogą podawania i była badana pod kątem alergii na orzechy laskowe (84, 85) i brzoskwiniowe (86). Oba badania wykazały zwiększoną tolerancję po 5-6 miesiącach leczenia. Pacjenci otrzymujący SLIT często doświadczają łagodnych, zlokalizowanych objawów niepożądanych, ale czasami pojawiają się objawy ogólnoustrojowe. Podobnie jak w przypadku OIT, SLIT wydaje się znieczulić pacjentów, ale to, czy doprowadzi to do trwałej tolerancji, jeszcze nie zostanie ustalone. Badania kliniczne badające tolerancję na szeroko rozgrzane (pieczone) mleko i jaja u dzieci uczulonych wykazały, że 80% dzieci uczulonych na mleko lub jajka może tolerować wypieki. Kolejne spożycie tych pieczonych produktów regularnie u tolerujących dzieci nie dawało praktycznie żadnych objawów niepożądanych i wiązało się ze zmniejszeniem wielkości SPT specyficznych dla mleka i jaj oraz zwiększeniem poziomu IgG4 (51). Ponadto, podgrzane dzieci z tolerancją mleka miały wyższą częstotliwość komórek Treg specyficznych względem alergenów mleka (87), hamowały odpowiedzi bazofilowe pośredniczone IgE na stymulację alergenem mleka (76) i zmniejszoną różnorodność epitopów IgE i mniejsze powinowactwo wiązania z testami immunologicznymi na mikromacierzach peptydowych ( 56) w porównaniu z dziećmi uczulonymi na mleko, które nie mogły tolerować wypieków. Te zmiany immunologiczne są podobne do wielu zmian obserwowanych w przypadku OIT, co sugeruje, że spożycie denaturowanego ciepłem mleka lub jaj może stanowić bardziej naturalną i bezpieczniejszą formę immunoterapii. Trwają badania prospektywne potwierdzające skuteczność tego podejścia jako formy immunoterapii (88). Ogólnie rzecz biorąc, immunoterapia wydaje się być obiecującą opcją w leczeniu alergii pokarmowej, chociaż wysoki poziom niepożądanych reakcji z OIT jest problematyczna. Dodatkowe randomizowane, kontrolowane placebo badania są konieczne w celu określenia prawdziwej skuteczności i bezpieczeństwa tych metod, standaryzacji ekstraktów, protokołów i czasu trwania leczenia oraz w celu ustalenia, czy te formy terapii mogą wywoływać trwałą doustną tolerancję, a nie po prostu odczulanie, co wymaga ciągłego, prawie codziennego leczenia. Zmodyfikowane szczepionki rekombinowane. W celu zmniejszenia szkodliwych efektów immunoterapii wywołanej aktywacją alergenu komórek tucznych i bazofili zmodyfikowano rekombinowane białka pokarmowe w celu zmniejszenia zdolności wiązania IgE, zachowując zdolność białka do stymulacji komórek T. Zmodyfikowane alergeny orzeszków ziemnych (Ara h 1, 2, 3), zmienione przy użyciu ukierunkowanej mutagenezy, mogą stymulować komórki T od osobników z alergią na orzeszki arachidowe do proliferacji, ale mają znacznie zmniejszoną zdolność wiązania IgE w porównaniu z białkiem arachidowym typu dzikiego (89 ). Uśmiercone ciepłem wytwarzające rekombinowane białka arachidowe E. coli wykazały działanie ochronne w mysim modelu anafilaksji orzechowej (90). Mechanizmy hipotezy o indukcji tego efektu obejmują aktywację komórek regulatorowych T i regulację w dół komórek Th2 i redukcję uwalniania mediatora komórkowego z mastocytów po ponownym wystawieniu na działanie antygenu (91). Obecnie trwają badania kliniczne na ludziach (92). Inne terapie specyficzne dla alergenów. Kilka innych obecnie badanych strategii obejmuje immunoterapię peptydami reprezentującymi epitopy komórek T głównych alergenów pokarmowych (93, 94), immunostymulującą immunoterapię białek z sekwencją immunologiczną (95, 96) i immunoterapię plazmidowym DNA (97, 98). Wstępne wyniki w mysich modelach alergii pokarmowej okazały się obiecujące, ale pozostaje pytanie, czy te podejścia będą równie skuteczne u ludzi. Na przykład stwierdzono, że plazmidowy DNA ma korzystne działanie w jednym szczepie myszy, ale pogorszył objawy w innym szczepie (98), co budzi obawy dotyczące użyteczności tej techniki u ludzi. Alergen-niespecyficzne terapie anty-IgE. Rekombinowane monoklonalne humanizowane leczenie anty-IgE jest obecnie stosowane w leczeniu astmy alergicznej i było badane jako możliwe leczenie alergii pokarmowej
[patrz też: polskie produkty spożywcze, plazminogen trial, szpital psychiatryczny lublin ]
[patrz też: nowotwór pęcherzykowy tarczycy, plazminogen, dom zdrojowy szczawno ]