Alergia pokarmowa cd

Dwa ostatnie badania sugerują, że rola czasu ekspozycji na alergeny może być różna dla różnych produktów spożywczych (29, 30). Wczesne narażenie jaj, w wieku od 4 do 6 miesięcy, okazało się być ochronną dla alergii na jaja; w przeciwieństwie do tego, wprowadzenie mleka w pierwszych 2 tygodniach życia było ochronne, podczas gdy wprowadzenie pomiędzy 4 a 6 miesiącem życia wiązało się z najwyższym ryzykiem rozwoju alergii na mleko. Podczas gdy badania oparte na kwestionariuszach podlegają uprzedzeniu i / lub odwrotnej przyczynowości, wskazują, że badania nad jednym alergenem pokarmowym mogą nie mieć zastosowania do innych produktów spożywczych. Różnice mogą również wynikać z różnic w postaci wprowadzanych pokarmów (tj. Naturalnego jajka w porównaniu z pieczonym jajkiem) lub z poziomu ekspozycji w każdym okresie wiekowym. Zakłócenie normalnych funkcji bariery jelitowej z powodu zmian w pH żołądka lub bakteriach komensalnych jest kolejnym czynnikiem, który należy wziąć pod uwagę. W badaniu z udziałem 152 pacjentów przyjmujących leki zobojętniające kwas żołądkowy z powodu niestrawności, zwiększone uczulenie alergenem pokarmowym obserwowano u 25% pacjentów po 3 miesiącach (31). Co więcej, wykazano, że trawienie żołądka zmniejsza alergenność białek pokarmowych, takich jak owomukoidalny alergen jaja (32). Rola bakterii komensalnych została zbadana w kilku badaniach o sprzecznych wynikach (33. 35). Badania te wykazują, że można zaobserwować różne efekty, w zależności od szczepu zastosowanych drobnoustrojów, czasu leczenia oraz od tego, czy leczenie zostało podjęte matce i / lub niemowlęciu. Dodatkowe czynniki gospodarza mogą modulować reakcję kliniczną alergii pokarmowej. W badaniu śmiertelnych reakcji alergicznych na pokarm większość osób chorowała na astmę (36, 37). Ćwiczenia, spożywanie alkoholu, stosowanie leków (tj. Beta-adrenolityków, inhibitorów konwertazy angiotensyny, trójcyklicznych leków przeciwdepresyjnych) oraz współistniejące zakażenie mogą nasilać reakcje anafilaktyczne lub zmniejszać skuteczność epinefryny (38. 39). Niedawno wykazano, że niska aktywność czynnika aktywującego płytkę, acetylohydrolaza płytkowa (PAF-AH), jest związana z cięższą anafilaksją wywołaną przez żywność (40). Jednakże, niska aktywność PAF-AH u pacjentów z zakończoną zgonem anafilaksją może być również wynikiem ciężkiej hipoksji, a następnie systematycznej martwicy, a nie przyczyny cięższych reakcji (41). Alergeny pokarmowe wpływające na alergie pokarmowe Chociaż każda żywność może wywoływać reakcję alergiczną, stosunkowo niewiele rodzin białek stanowi większość reakcji alergicznych. W USA głównymi alergenami pokarmowymi są mleko, jaja, orzechy ziemne, orzechy, ryby, skorupiaki, soja i pszenica (42). Nasiona, szczególnie sezam, również wydają się coraz częściej rozpoznawanym alergenem w wielu krajach (43). Większość alergenów pokarmowych dla zwierząt można podzielić na 3 grupy białkowe, a większość alergenów pokarmowych roślin można pogrupować w 4 rodziny (pozycje 44, 45 i tabela 1). Ogólnie rzecz biorąc, białka o ponad 62% homologii z białkami ludzkimi są mało prawdopodobne, aby były uczulające (44). Tabela Główne alergeny pokarmowe Obecność swoistych IgE w sekwencyjnych lub konformacyjnych epitopach wydaje się rozróżniać różne fenotypy alergii pokarmowej. Sekwencyjne epitopy obejmują kolejne aminokwasy wzdłuż szkieletu białka, które są rozpoznawane przez przeciwciała IgE, podczas gdy epitopy konformacyjne składają się z aminokwasów, które są zbliżone do siebie w wyniku fałdowania białek, a zatem zależą od utrzymania struktury trzeciorzędowej białka. Kilka badań wykazało, że przeciwciało IgE wiążące się głównie z epitopami konformacyjnymi wiąże się z przemijającą alergią na mleko i jajo, podczas gdy wiązanie z sekwencyjnymi epitopami w tych białkach jest markerem dla uporczywej alergii (46, 47). Przy dojrzewaniu enzymów żołądkowo-jelitowych, zmniejszaniu przepuszczalności jelitowej i zwiększaniu swoistych dla antygenu IgA i IgG, zakłada się, że białka nie przenikają już przez barierę śluzówki i nie aktywują tkankowych komórek tucznych. Jednakże, peptydy o różnej długości penetrują przewód pokarmowy wszystkich osobników (48, 49), umożliwiając peptydom z nienaruszonymi sekwencyjnymi epitopami dostęp do tkankowych komórek tucznych i innych komórek zaangażowanych w reakcje alergiczne. Około 80% dzieci uczulonych na mleko i jaja może tolerować szeroko rozgrzane lub upieczone formy tych pokarmów (50, 51), które nie mają natywnych epitopów konformacyjnych z powodu denaturacji termicznej, co oznacza, że epitopy konformacyjne są rozpoznawane przede wszystkim u tych osobników. Ponadto badania sugerują, że różne wzorce rozpoznawania epitopów i stopnie różnorodności epitopów mogą korelować z klinicznymi objawami reakcji alergicznych na orzeszki ziemne i mleko, w tym ich naturalną historię lub nasilenie reakcji (46, 47, 52. 56).
[więcej w: pierwsza pomoc oparzenia, rezonans magnetyczny kościerzyna, eve online poradnik ]
[hasła pokrewne: pierwsza pomoc oparzenia, rezonans magnetyczny kościerzyna, olej z awokado właściwości ]