Alergia pokarmowa czesc 4

Testy te są badawcze, a nie komercyjnie dostępne, a przydatność kliniczna tych testów wymaga potwierdzenia. Węglowodany związane z tymi białkami żywnościowymi mogą również wpływać na ich alergenność. Na przykład produkty reakcji Maillarda lub zaawansowane produkty końcowe glikacji, które powstają w wyniku prażenia orzeszków ziemnych w bardzo wysokich temperaturach, prowadzą do zwiększonej stabilności i alergenności alergenów orzeszków ziemnych (57). To odkrycie może po części wyjaśniać różnice w częstości występowania alergii na orzeszki ziemne w USA, gdzie orzeszki ziemne są spożywane głównie w postaci prażonej, w porównaniu z Chinami, gdzie bardziej popularne są gotowane lub smażone orzeszki ziemne. Podobne wyniki odnotowano ostatnio w przypadku owoalbuminy (58). Wykazano także, że obecność reszt cukrowych występujących naturalnie w orzeszkach ziemnych zwiększa alergenność tego pokarmu. Glikozylowany Ara h 1, główny alergen arachidowy, okazał się działać jako adiuwant Th2, aktywując DC w celu stymulowania dojrzewania komórek Th2 (59). W przeciwieństwie do tego, deglikozylowany Ara h1, lub wysoce homologiczny vicilin soi, który nie zawiera ugrupowania węglowodanowego, nie aktywował DC (59). Ostatnio pojawiły się dowody, że same węglowodany mogą wyzwalać alergie pokarmowe, w których pośredniczy IgE. Commins i in. (60) opublikowali pierwszy raport o galaktozie-a-1,3-galaktozie (a-gal) jako potencjalnym alergenem pokarmowym, w którym występują reakcje nadwrażliwości o opóźnionym pojawieniu się dorosłych u czerwonych zwierząt (wołowina, wieprzowina, jagnięcina). Co ciekawe, pacjenci ci pochodzili z wyraźnej regionalnej lokalizacji w południowo-wschodnich Stanach Zjednoczonych, co stwarzało możliwość uczulenia, które może być izolowane geograficznie, np. Ukąszenia kleszcza u jeleni. Konieczne będą dodatkowe badania w celu wyjaśnienia mechanizmu tych opóźnionych objawów klinicznych, a także ustalenia sposobu uczulenia na alfa u tych pacjentów. Testy diagnostyczne na alergię pokarmową Konwencjonalne testy diagnostyczne alergii pokarmowej z udziałem IgE obejmują testy skórne (SPT) i swoiste dla surowicy oznaczanie IgE (sIgE). Chociaż wyższe poziomy alergenów swoistych dla alergenów i większych rozmiarów bąbelków SPT wiążą się ze zwiększonym prawdopodobieństwem reakcji alergicznych, nadal brakuje im precyzji i nie przewidują nasilenia reakcji alergicznych. Wartości predykcyjne dla poziomów sIgE (przy użyciu UniCAP [Phadia]) i SPT zostały opublikowane dla głównych alergenów pokarmowych, a poziomy powyżej 95% dodatnich wartości predykatywnych są wysoce wskazujące na reaktywność kliniczną (Tabela 2) (61. 65). Obecnie w USA istnieją 3 komercyjne testy mierzące poziomy sIgE. Każdy spełnia standard WHE IgE dla analitycznej czułości, precyzji i odtwarzalności; jednak wiele badań wykazało, że testy te nie są zamienne lub równoważne, a zatem porównanie wyników przy użyciu różnych testów może nie być wiarygodne (66. 68). Tabela 2 Sugerowane wartości prognostyczne sIgE i SPT dla wybranych alergenów pokarmowych Złotym standardem diagnozy alergii pokarmowej jest podwójnie ślepe, kontrolowane placebo doustne prowokowanie pokarmowe, w którym potencjalny alergen jest stopniowo karmiony rosnącymi dawkami pod nadzorem. Otwarte wyzwania (w których żywność jest karmiona naturalną formą w sposób niewidoczny) są bardziej praktyczne i wymagają mniej czasu i zasobów niż prowizje z podwójnie ślepą próbą i są przydatne, gdy obawy o stronniczość są niskie (69). Otwarte wyzwania są zwykle stosowane w praktyce klinicznej, a jeśli wyniki są niejednoznaczne, można przeprowadzić ślepe wyzwania. Wyzwanie pojedynczej ślepej próby jest również opcją, gdy potencjał subiektywnych objawów i lęku pacjenta jest wysoki. Poziomy SPT i sIgE są używane w połączeniu z historią pacjentów w celu oceny ryzyka i korzyści związanych z prowokacją pokarmową, przy czym większość z nich używa co najmniej 50% prawdopodobieństwa reakcji przed podjęciem wyzwań (69). Wyzwania związane z żywnością należy wykonywać w miejscach, w których personel medyczny i sprzęt są dostępne do leczenia reakcji anafilaktycznych. Niestety, obecnie nie są dostępne żadne standardowe testy do wykrywania alergii pokarmowych, w których nie pośredniczy IgE. Testowanie płatków atopowych zostało zbadane jako możliwe narzędzie diagnostyczne do identyfikacji żywności, która może powodować opóźnione objawy (70, 71), ale test ten jest ograniczony przez brak znormalizowanych odczynników i metod, i istnieje niespójność w interpretacji wyników. Nowatorskie testy diagnostyczne. Jednym z ograniczeń obecnych badań (SPT i sIgE) jest to, że pozytywne wyniki mogą nie być wynikiem diagnostyki alergii pokarmowej, ponieważ reakcja krzyżowa między białkami może dawać wyniki fałszywie dodatnie (np. Pszenica i trawa, brzoza i orzeszki ziemne / orzech laskowy) (72) . Diagnostyka rozpoznana w komponentach może potencjalnie rozwiązać te przeszkody
[przypisy: polskie produkty spożywcze, przelicznik gram na szklanki, mięśnie grzbietu anatomia ]
[przypisy: ostrzykiwanie osoczem cena, eve online forum, mięśnie grzbietu anatomia ]